poniedziałek, 27 maja 2013

Soczysty wiśniowy przekładaniec



Tak zachłannie ciasta dawno nie jadłam :)
Tak dużo czasu na zrobienie ciasta dawno nie poświęciłam :)
Tak szybko, tak duże ciasto dawno się nie rozeszło :)
Zrobię jeszcze raz !


Wiśniowy przekładaniec


Składniki:
  • 2 łyzki śmietany
  • 320g mąki
  • 460g cukru + 3 łyżki
  • 5 jajek + 2 białka
  • pół łyżeczki amoniaku
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200g wiórków kokosowych
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 100g masła
  • 2 szklanki wydrylowanych wisni
  • 1 słoiczek powideł
  • polewa czekoladowa

Wykonanie:
  1. 200g mąki pszennej łączymy z 2 żółtkami, 100g masla, 80g cukru, śmietaną, pół łyżeczki proszku do pieczenia oraz amoniakiem. Energicznie wyrabiamy gładkie ciasto i przekładamy do formy. Wierzch smarujemy powidłami. Z 4 białek ubijamy pianę, dodajemy 220g cukru, mąkę ziemniaczaną oraz 100g wiórków kokosowych. Pianę rozsmarowujemy na cieście. Całość piec ok. 35 min w temp 180 stopni.
  2. 3 białka ucieramy ze 160g cukru, mieszając dodajemy 3 żółtka, 3 łyżki wody, resztę mąki i proszku do pieczenia. Ciasto pieczemy ok 20 min w 170 stopniach.
  3. Wiśnie mieszamy z 3 łyżkami cukru oraz 2 szklankami wody. Zagotowujemy, po czym wsypujemy galaretki. Gdy ostygnie wykładamy na pianę kokosową i odstawiamy do stężenia. Następnie przykryć ostudzonym biszkoptem.
  4. Polewę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, po czym rozprowadzamy na cieście. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi i odstawiamy do ostygnięcia.



Ojjj smacz!!!!!!!


Pozdrawiam - Mania :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz