Tak zachłannie ciasta dawno nie jadłam :)
Tak dużo czasu na zrobienie ciasta dawno nie poświęciłam :)
Tak szybko, tak duże ciasto dawno się nie rozeszło :)
Zrobię jeszcze raz !
Wiśniowy przekładaniec
Składniki:
- 2 łyzki śmietany
- 320g mąki
- 460g cukru + 3 łyżki
- 5 jajek + 2 białka
- pół łyżeczki amoniaku
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200g wiórków kokosowych
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 galaretki wiśniowe
- 100g masła
- 2 szklanki wydrylowanych wisni
- 1 słoiczek powideł
- polewa czekoladowa
Wykonanie:
- 200g mąki pszennej łączymy z 2 żółtkami, 100g masla, 80g cukru, śmietaną, pół łyżeczki proszku do pieczenia oraz amoniakiem. Energicznie wyrabiamy gładkie ciasto i przekładamy do formy. Wierzch smarujemy powidłami. Z 4 białek ubijamy pianę, dodajemy 220g cukru, mąkę ziemniaczaną oraz 100g wiórków kokosowych. Pianę rozsmarowujemy na cieście. Całość piec ok. 35 min w temp 180 stopni.
- 3 białka ucieramy ze 160g cukru, mieszając dodajemy 3 żółtka, 3 łyżki wody, resztę mąki i proszku do pieczenia. Ciasto pieczemy ok 20 min w 170 stopniach.
- Wiśnie mieszamy z 3 łyżkami cukru oraz 2 szklankami wody. Zagotowujemy, po czym wsypujemy galaretki. Gdy ostygnie wykładamy na pianę kokosową i odstawiamy do stężenia. Następnie przykryć ostudzonym biszkoptem.
- Polewę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, po czym rozprowadzamy na cieście. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi i odstawiamy do ostygnięcia.
Ojjj smacz!!!!!!!
Pozdrawiam - Mania :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz