czwartek, 13 marca 2014

Pianka z malinami na kruchym cieście


Ajjj kolejne ciacho u mnie na blogu :) Dwa tygodnie pod rząd robiłam sernik na zimno. W miniony poniedziałek miałam dzień wolnego, więc przegrzebałam internety w poszukiwaniu czegoś nowego. W oczy wpadło mi kruche ciasto z malinami. Przepis mi podpasował, bo miałam kilka białek z jajek extra, więc pianka wyszła dość pokaźnie :) Ciasto pyszne, nie mdlące, pianka puszysta i słodka a malinki dodają kwasowy :) polecam!


Pianka z malinami na kruchym cieście

Składniki na kruche ciasto:
- 2,5 szklanki mąki
- 250 g masła lub margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek

Budyniowa pianka:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego

Oraz:
- 500 g malin (lub innych owoców)
- cukier puder do oprószenia

Wykonanie:
  1. Masło pokroić w kostkę, zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zmrozić.
  2. Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
  3. Ubić białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.
  4. Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny i lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).
  5. Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.



Smacz!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz