Ajjj kolejne ciacho u mnie na blogu :) Dwa tygodnie pod rząd robiłam sernik na zimno. W miniony poniedziałek miałam dzień wolnego, więc przegrzebałam internety w poszukiwaniu czegoś nowego. W oczy wpadło mi kruche ciasto z malinami. Przepis mi podpasował, bo miałam kilka białek z jajek extra, więc pianka wyszła dość pokaźnie :) Ciasto pyszne, nie mdlące, pianka puszysta i słodka a malinki dodają kwasowy :) polecam!
Pianka z malinami na kruchym cieście
Składniki na kruche ciasto:
- 2,5 szklanki mąki
- 250 g masła lub margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
Budyniowa pianka:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub
śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
Oraz:
- 500 g malin (lub innych owoców)
- cukier puder do oprószenia
Wykonanie:
- Masło pokroić w kostkę, zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zmrozić.
- Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
- Ubić białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.
- Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny i lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).
- Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.
Smacz!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz