... i połowa wakacji już za nami. Jakoś nie szczególnie mijają mi je pod znakiem odpoczynku, piasku i słońca. Po "napiętym" czerwcu przyszedł leniwy, ale pracowity lipiec. Słońce najczęściej widzę tylko przez okno. Minęły te beztroskie czasy całodziennych wylegiwań na plaży.
Jedyne "lato" jakie mnie w pełni spotyka to lato w postaci owoców. W tym rabarbar. Kompot z rabarbaru jest dość oklepany więc trochę pogrzebałam i znalazłam przepis na pyszne ciasto na lato, ponieważ jest dość kwaśne i lekkie.
Ciasto rabarbarowe z pianką
Składniki:
- 150g masła
- 3 żółtka
- łyżka cukru pudru
- 2 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
Masa rabarbarowa:
- ok 500 g rabarbaru
- 100g cukru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 150 ml mleka
- 50-70g masła
Pianka:
- 3 białka
- 100g cukru
- 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia a następnie posiekać z masłem. Żółtka zmiksować z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym i wraz ze śmietaną dodać do mąki. Zagnieść ciasto. Chłodzić przez 30 min. Ciastem wyłożyć dno oraz bok tortownicy i ponakłuwac widelcem. Piec w temp 180-190 stopni ok 20 min.
- Rabarbar oczyścić i pokroić w kostkę. Wsypać do rondla, dodać cukier i odstawić na ok 1-2 godziny, aż owoce puszczą sok. Po tym czasie rondel ustawić na ogniu i dodać masło. Gdy sok z rabarbarem zacznie się gotować, wlać mleko połączone z budyniem w proszku. Mieszać do zgęstnienia masy, po czym wyłożyć ją na podpieczony spód i wyrównać.
- Białka ubijać na sztywno ze szczyptą soli, dodając stopniowo cukier. Do sztywnej piany dołączyć mąkę ziemniaczaną. Całość wymieszać i wyłożyć na rabarbarowy budyń. Piec ok 15 min w temp ok. 180 stopni.
Smacz!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz