Z tych składników w około 20 minut potrafię wyczarować danie na miano dobrej restauracji makaronowej, i nie to że się chwalę :D
Danie to powstało od niechcenia, a raczej chcenia zjedzenia. Miałam makaron i miałam na niego ochotę. Wyjęłam z lodówki co nieco, oczywiście boczek! Potem stwierdziłam że trzeba to będzie czymś połączyć- jest ser. Cukinia, cebula- trochę warzyw żeby było zdrowo :P
I do dzieła!
Makaron z boczkiem i cukinią.
Składniki:
- dowolny makaron ( ja polecam spaghetti)
- opakowanie sera gorgonzola, lub innego pleśniowego
- 1 mała cukinia
- pół cebuli
- 250 g boczku, gotowanego lub wędzonego
Wykonanie:
1. Gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu.
2. Cukinię myjemy, obieramy i siekamy na cienkie plasterki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Boczek kroimy w paseczki.
3. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek i cebulę. Czekamy aż boczek się lekko przetopi a cebula zeszkli. Następne dodajemy ser i czekamy aż się rozpuści. Na koniec dorzucamy cukinię, dusimy chwilę żeby zmiękła, ale była al dente.
4. Do gotowego sosu dodajemy ugotowany makaron, dokładnie go obtaczamy i podajemy!
Sosu wg mnie nie należy przyprawiać, chyba że troszkę popieprzyć. Sam ser ma bardzo wyraźny smak i nie potrzebuje dosalania.
Smacz!
Pozdrawiam Was - Mania!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz