Tort, ciasto które powstaje od wielkiego święta. Nie są to moje ulubione ciasta, bo zazwyczaj jedząc je na różnego rodzaju imprezach zawsze są ciężkie, słodkie, a masa jest maślana. Ble. Sama jak już piekę tort staram się, żeby był jak najlżejszy i owocowy. To zdecydowanie bardziej mi pasuje :)
Tort jagodowo cytrynowy zobaczyłam na jednym z blogów kulinarnych, i od razu pomyślałam, że zrobię go sama sobie :) tak, zrobiłam sobie tort na urodziny :)
Smacz!
Tort jagodowo - cytrynowy
Składniki:
- 5 jajek
- szklanka mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli
- otarta skórka z cytryny
- 1 galaretka cytrynowa
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 ml serka mascarpone
- 4 łyżki cukru
- dżem jagodowy
- 250 ml herbaty z cytryną do nasączenia
- jagody (lub borówki) do dekoracji
Wykonanie:
1. Jajka myjemy, oddzielamy żółtka od białek i ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli by się lepiej białka ubijały. Dodajemy cukier i żółtka i jeszcze raz miksujemy. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Na koniec ścieramy skórkę z cytryny. Wlewamy do formy. Biszkopt pieczemy w 180 stopniach przez około 30-40 minut.2. Śmietanę ubij na sztywno. Podczas miksowania dodaj po łyżce serka mascarpone a następnie cukier. Na koniec do kremu dodaj stężałą i pokrojoną galaretką i kilkoma łyżkami dżemu jagodowego.
3. Biszkopt przekrój na dwa kręgi. Pierwszy nasącz herbatą i posmaruj połową kremu. Połóż drugą część biszkoptu i ponownie nasącz herbatą posmaruj pozostałą częścią kremu. Na wierzch ułóż resztę galaretki i jagody do dekoracji. Wstaw do lodówki na kilka godzin.
Smacz!
Pozdrawiam Was - Mania :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz