Domowy baton Bounty
Co prawda domowe batoniki nie wychodzą tak samo jak oryginały, ale warto spróbować :) Zamiast batoników można formować kuleczki, lub mniejsze kwadraciki lub małe kąski. A mroźna pogoda sprzyja szybszemu wyrobowi, ponieważ zamiast do lodówki na kilka godzin wystarczy wystawić na dwór, na mróz, na pół godzinki :)
Składniki:
- 250g wiórków kokosowych
- szklanka śmietany 18%
- pól szklanki cukru
- kostka masła
- 3 mleczne czekolady
- kieliszek rumu
Wykonanie:
- Kostkę masła rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu. Gdy się rozpuści dodajemy cukier, rum i śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Do rozpuszczonego masła dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy aż wiórki nasiąknął.
- Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia a na niego wykładamy maskę wiórkową. Dokładnie dociskamy i formujemy, tak aby później można było wykroić prostokąty. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
- Gdy masa stężeje i będzie można ją kroić wyjmujemy z lodówki i kroimy na prostokąty.
- W gorącej kąpieli rozpuszczamy czekolady. Jeśli polewa będzie za gęsta można dodać troszkę mleka.
- Gdy czekolada się rozpuści, szybko zamaczamy batoniki i odkładamy na papier do pieczenia. Tak zamoczone batoniki posypujemy wiórkami kokosowymi i wkładamy do lodówki na kolejne kilka godzin.
Smacz!
Pozdrawiam - Mania :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz