Nadszedł czas, żeby spróbować szparagów :) Jest teraz na nie sezon, wybrałam białe, ładne jasne i jędrne. Zrobiłam stosując prosty przepis z sosem beszamel. I mam mieszane uczucia. Nie wiem, chyba trafiłam na przerośnięte szparagi :( Dlatego dla Was rada, nie sugerujcie się wielkością, wybierajcie cienkie :)
Składniki:
- pęczek białych szparagów
- 1 płaska łyżka masła
- 1 czubata łyżka mąki
- 1 szklanka mleka
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
Wykonanie:
1. Szparagi opłukujemy pod bieżącą wodą i obieramy. Odcinamy lub odłamujemy końcówki. Blanszujemy w wrzącej wodzie przez 15 min.
2. Naczynie żaroodporne natłuszczamy, na dnie układamy szparagi. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
3. W nieduzym rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, chwilę podsmażamy. Następnie wlewamy mleko, doprowadzamy do zagotowania i zgęstnienia sosu, cały czas mieszając. Zdejmujemy sos z ognia i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
4. Gotowym sosem polewamy szparagi i wstawiamy do piekarnika, pieczemy ok 15-20 minut do zrumienienia sosu.
Przed obraniem :
Po obraniu:
Smacz!
Betway launches in New Jersey with new app - JTG Hub
OdpowiedzUsuńBetway, the first 삼척 출장안마 to launch in 당진 출장샵 New Jersey with new app in New Jersey, launched 서귀포 출장샵 a special app in New Jersey for customers 울산광역 출장샵 of 남원 출장샵 the app on