Lubie jajka, najbardziej w omletach lub z pływającym żółtkiem. Nie lada sztuką dla mnie jest posadzić jajko, tak aby cale białko się ścięło a żółtko zostało pływające. Czasem jednak mi się udaje :)
Dziś przedstawię Wam sposób na jajko z rukolą na wiosennie.
Składniki:
- jajka (wg upodobania)
- kilka plasterków szynki
- ser żółty do posypania
- garść rukoli
- kilka rzodkiewek
- oliwa do smażenia
- sól, pieprz
-suszone pomidory po posypania
Wykonanie:
1. Na rozgrzanym oleju podsmażamy plasterki szynki. Na to wbijamy jajka, posypujemy solą i pieprzem. Zmniejszamy ogień i przykrywamy pokrywką. Sprawdzamy do czasu do czasu czy białko już się ścięło.
2. Na talerzu układamy umytą rukolę i pokrojoną rzodkiewkę.
3. Gdy jajka będą gotowe, przekładamy na talerz z rukolą, posypujemy startym serem żółtym i suszonymi pomidorami.
Smacz !!
Pływające żółtko, mniam!!!!!!!!!
Wyglada pysznie;)
OdpowiedzUsuń