Przedstawiam Wam alternatywę do pizzy, czyli ala spodek- pizza złożona na pół, zwana calzone.
Z porcji ciasta jakie podałam na dole wychodzą 4 większe placki, ale równie dobrze możemy te placki podzielić jeszcze na pół, i wyjdą nam bułeczki na przekąskę w ciągu dnia.
Smacznego!
Ciasto:
- 1/3 szklanki wody
- 1,5 szklanki mąki
- 10 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki oliwy
- szczypta soli
- szczypta cukru
Farsz:
- 3 duże garści świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki gęstej smietany
- cebula
- jajko
- 100g boczku
- masło
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Drożdże oraz cukier rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Następnie łączymy wszystkie składniki na ciasto i zagniatamy kulę. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1h.
- Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy czosnek oraz cebulę i podsmażamy na małym ogniu. Następnie dodajemy pokrojony w cienkie paseczki boczek.
- Szpinak myjemy. Dodajemy na patelnię i smażymy aż liście zmniejszą swoją objętość. Następnie dodajemy śmietanę i roztrzepane jajko i gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Przyprawiamy.
- Z naszego ciasta powinny uformować się 4 nie duże kulki. Rozwałkowujemy je, nakładamy farsz i zamykamy. Posypujemy startym serem.
- Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy aż się zarumieni – ok 20-30min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz