środa, 2 października 2013

Dyniowy ala sernik.




Jesień w pełni. Za oknem standardowo, więcej deszczu niż słońca. U babci w ogródku już po wykopkach. Jedyne co zostało to kapusta, dynie i truskawki :P Tak, truskawki. Babcia posadziła taką późną odmianę truskawek, która do tej pory rodzi owoce:) Mniam! Za kapustą nie przepadam, za to z dyni już mogę coś zrobić. 

Tak więc przedstawiam Wam ciasto dyniowe, które bardziej w smaku i konsystencji przypomina sernik. Polecam jeść na ciepło:)

Dyniowy sernik 


Składniki:
-2 szklanki mąki  
-2 szklanki startej dynii  
-2 łyżeczki proszku do pieczenia  
-2 łyżeczki cukru wnailiowego  
-1 szklanka cukru  
-duży kubek jogurtu greckiego  
-4 jajka  
-3/4 kostki masła  
-2 jabłka

Wykonanie:
1. Dynie obieramy, oczyszczamy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Jabłka myjemy i usuwamy ze środka pestki nie przekrawając jabłka. Oczyszczone jabłko kroimy w talarki o grubości około 0,5 cm. 
2. Masło rozpuszczamy i studzimy. W misce ucieramy jajka z cukrem. Następnie dodajemy powoli resztę składników: po trochu mąki, proszku do pieczenia, cukru, cukru waniliowego, rozpuszczone masło i jogurt - ciągle mieszając. 
3. Do rozrobionej masy dodajemy startą dynię i mieszamy. Plastry jabłka układamy na wierzchu ciasta. Całość obsypujemy delikatnie cynamonem.
4.  Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy w temp 180C przez około 50 minut.


Życzę smacznego, Mania :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz