Jesień w pełni. Za oknem standardowo, więcej deszczu niż słońca. U babci w ogródku już po wykopkach. Jedyne co zostało to kapusta, dynie i truskawki :P Tak, truskawki. Babcia posadziła taką późną odmianę truskawek, która do tej pory rodzi owoce:) Mniam! Za kapustą nie przepadam, za to z dyni już mogę coś zrobić.
Tak więc przedstawiam Wam ciasto dyniowe, które bardziej w smaku i konsystencji przypomina sernik. Polecam jeść na ciepło:)
Dyniowy sernik
Składniki:
-2 szklanki mąki
-2 szklanki startej dynii
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-2 łyżeczki cukru wnailiowego
-1 szklanka cukru
-duży kubek jogurtu greckiego
-4 jajka
-3/4 kostki masła
-2 jabłka
Wykonanie:
1. Dynie
obieramy, oczyszczamy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Jabłka myjemy i
usuwamy ze środka pestki nie przekrawając jabłka. Oczyszczone
jabłko kroimy w talarki o grubości około 0,5 cm.
2. Masło rozpuszczamy i studzimy. W misce
ucieramy jajka z cukrem. Następnie dodajemy powoli resztę
składników: po trochu mąki, proszku do pieczenia, cukru, cukru
waniliowego, rozpuszczone masło i jogurt - ciągle mieszając.
3. Do rozrobionej masy dodajemy startą dynię i mieszamy. Plastry jabłka
układamy na wierzchu ciasta. Całość obsypujemy delikatnie
cynamonem.
4. Formę do pieczenia
wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy w temp 180C przez około 50 minut.
Życzę smacznego, Mania :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz