Buła drożdżowa, chałka czy brioszka, jak kto woli to pieczyste na drożdżach na słodko, do posmarowania masełkiem czy konfiturą. Pyszne cieplutkie do mleka mmm .... :)
Składniki:
- ok 1 kg mąki
- 4 żółtka
- 2 całe jajka\
- 3/4 szklanki cukru
- 1/3 szklanki śmietany 12%
- 1/2 l ciepłego mleka
- zapach pomarańczowy/ pomarańczowa skórka
- 1/3 kostki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Rozczyn-
- 10 dag drożdży
- 3 czubate łyżki cukru
- 3 czubate łyżki mąki
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
Wykonanie:
1. Zrobić rozczyn- do ciepłego mleka dodać droższe, cukier i mąkę. Wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu.
2. Jajka i żółtka utrzeć z cukrem do białości. Dodać rozczyn, wsypać mąkę i ubijać mikserem. Następnie dodać śmietanę, ciepłe mleko, zapach (skórkę pomarańczową) i wyrabiać ok 15 min.
3. Następnie dodać rozpuszczone 1/3 kostki masła i oliwę z oliwek. Wyrabiać kolejne 15 min. Zostawić do wyrośnięcia.
4. Przełożyć ciasto do foremek (ok 2.) keksówek. Posmarować jajkiem i posypać grubym cukrem kryształem.
5. Wstawić do ciepłego piekarnika -ok. 80-100 stopni (grzanie dolne) na ok 8 min do podgrzania. Następnie stopniowo zwiększać temperaturę do 180 stopni (góra-dół) i piec 40 min.
Dobrze smakuje z masełkiem i dżemikiem ;D
Smacz!
Składniki:
- ok 1 kg mąki
- 4 żółtka
- 2 całe jajka\
- 3/4 szklanki cukru
- 1/3 szklanki śmietany 12%
- 1/2 l ciepłego mleka
- zapach pomarańczowy/ pomarańczowa skórka
- 1/3 kostki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Rozczyn-
- 10 dag drożdży
- 3 czubate łyżki cukru
- 3 czubate łyżki mąki
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
Wykonanie:
1. Zrobić rozczyn- do ciepłego mleka dodać droższe, cukier i mąkę. Wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu.
2. Jajka i żółtka utrzeć z cukrem do białości. Dodać rozczyn, wsypać mąkę i ubijać mikserem. Następnie dodać śmietanę, ciepłe mleko, zapach (skórkę pomarańczową) i wyrabiać ok 15 min.
3. Następnie dodać rozpuszczone 1/3 kostki masła i oliwę z oliwek. Wyrabiać kolejne 15 min. Zostawić do wyrośnięcia.
4. Przełożyć ciasto do foremek (ok 2.) keksówek. Posmarować jajkiem i posypać grubym cukrem kryształem.
5. Wstawić do ciepłego piekarnika -ok. 80-100 stopni (grzanie dolne) na ok 8 min do podgrzania. Następnie stopniowo zwiększać temperaturę do 180 stopni (góra-dół) i piec 40 min.
Dobrze smakuje z masełkiem i dżemikiem ;D
Smacz!
Merkur Futur Adjustable Safety Razor - Sears
OdpowiedzUsuńMerkur Futur Adjustable Safety Razor is the perfect balance of performance, safety, and comfort. wooricasinos.info Made in Solingen, https://septcasino.com/review/merit-casino/ Germany, this razor https://vannienailor4166blog.blogspot.com/ has a perfect balance of febcasino