poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Terrina z owocami i bitą śmietana




Terrina ciasto super lekkie, owocowe, orzeźwiające. Wiosno, przybywaj, a w raz tobą przybędą świeże truskawki i maliny. Mmmmm... !! :D



Składniki:

- 400g mrożonych owoców
- 2 szklanki wody
- puszka brzoskwiń
- 4 łyżki żelatyny
- 3-4 łyżki cukru
- bita śmietana do podania


Wykonanie:
1. Owoce wrzucić do garnka. Wlać wodę i podgrzewać na wolnym ogniu. Kiedy się rozmrożą dodać cukier i gotować aż całkowicie się rozpuści. Do gorącego kompotu dodać dwie łyżki żelatyny i odstawić do przestudzenia
2. w tym czasie formę keksową wyłożyć folia spożywcza. Przełożyć do niej owoce wraz z kompotem. Gdy ostygnął wstawić do lodówki do stężenia
3. Brzoskwinie razem z syropem zblendować. Pozostałe dwie łyżki żelatyny rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody i dodać do brzoskwiń. Przelać masę na warstwę owoców i wstawić na kilka godzin do lodówki

Przed podaniem można udekorować bitą śmietana.

Smacz!





Dolewamy warstwę brzoskwiniową



Smacz!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz