poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Omlet z kaszą jaglaną i prażonymi jabłkami




"Kasza. Wielu z nas ciągle uważa ją za tani wypełniacz z PRL-owskich stołówek. Statystyczny Polak jada kasze tylko raz w miesiącu, chociaż to jeden z najbardziej wartościowych posiłków. Bogata w białko, składniki mineralne i witaminy pomaga w odchudzaniu, łagodzi poranne mdłości podczas ciąży, oczyszcza, rozgrzewa i łagodzi katar!"

(źródło)
http://tvnplayer.pl/programy-online/wiem-co-jem-i-wiem-co-kupuje-odcinki,991/odcinek-8,kasza-i-higiena-miejsc-intymnych,S02E08,19248.html


Zainspirowana przemówieniem Kasi Bosackiej w programie "Wiem co jem" na TVN Style postanowiłam, że czas zrobić coś kaszowego. Nie przepadam za kaszą gryczaną, lecz te jasne bardzo lubię, tylko nie mam na nie pomysłu. Więc, jak nie wiem co zrobić to robię omlet :) Dodałam do niego pysznych jabłek prażonych i orzechów. Wyszło smakowicie ! 



Przepis na 2 omlety.

Składniki:
- 4 jajka
- pół szklanki kaszy jaglanej (nieugotowanej)
- 3 łyżki mąki
- pól szklanki mleka
- 3 łyżki cukru
- 3 jabłka
- garść orzechów włoskich
- szczypta cynamonu
- 2 łyżki masła
- łyżka miodu

Przygotowanie:
1. Kaszę jaglaną (pół szklanki) gotujemy w szklance wody.
2. Roztrzepujemy jajka, dodajemy do nich mleko i mąkę oraz ugotowaną kaszę. Dodajemy cukier oraz szczyptę soli.
3. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wylewamy połowę ciasta. Smażymy powoli z obu stron na rumiano.
4. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i prażymy na patelni z orzechami włoskimi z dodatkiem miodu i cynamonu.
5. Usmażony omlet przekładamy jabłkami.








Smacz!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz