Ciasto mascarpone z wiśniami
Składniki na ciasto:
- 250 g margaryny
- 100g cukru
- szczypta soli
- 5 żółtek
- 5 białek
- 250g mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 100-150g wiórków czekoladowych
Masa serowa:
- 400g serka mascarpone
- 2 żółtka
- 75g cukru pudru
- 200g konfitury wiśniowej
- 400g wiśni (mogą być z kompotu, mrożone, z konfitury)
Wykonanie:
1. Ucieramy tłuszcz z cukrem i solą na puszystą masę. Dodajemy żółtka, miksując po każdym. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy delikatnie do masy. Następnie dodajemy wiórki czekoladowe i mieszamy. Ubijamy pianę z białek i ostrożnie mieszamy całość.
2. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto. Piec w temp 175 stopni ok 45-50 min. Po upieczeniu zostawić ciasto do ostygnięcia.
3. Masa serowa- mascarpone ucieramy z żółtkami i cukrem. Konfiturę lekko podgrzewamy, jeśli ma duże kawałki wiśni można ja zblendować.
4. Ciasto przekrawamy na 2 placki. Połową konfitury posmarować spód jednego placka. Na konfiturę wyłożyć mascarpone, na mascarpone położyć delikatnie wiśnie. Całość przykrywamy drugim krążkiem, smarujemy resztą masy, można posypać kakaem lub wiórkami czekoladowymi.
Smacz!
Składniki na ciasto:
- 250 g margaryny
- 100g cukru
- szczypta soli
- 5 żółtek
- 5 białek
- 250g mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 100-150g wiórków czekoladowych
Masa serowa:
- 400g serka mascarpone
- 2 żółtka
- 75g cukru pudru
- 200g konfitury wiśniowej
- 400g wiśni (mogą być z kompotu, mrożone, z konfitury)
Wykonanie:
1. Ucieramy tłuszcz z cukrem i solą na puszystą masę. Dodajemy żółtka, miksując po każdym. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy delikatnie do masy. Następnie dodajemy wiórki czekoladowe i mieszamy. Ubijamy pianę z białek i ostrożnie mieszamy całość.
2. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto. Piec w temp 175 stopni ok 45-50 min. Po upieczeniu zostawić ciasto do ostygnięcia.
3. Masa serowa- mascarpone ucieramy z żółtkami i cukrem. Konfiturę lekko podgrzewamy, jeśli ma duże kawałki wiśni można ja zblendować.
4. Ciasto przekrawamy na 2 placki. Połową konfitury posmarować spód jednego placka. Na konfiturę wyłożyć mascarpone, na mascarpone położyć delikatnie wiśnie. Całość przykrywamy drugim krążkiem, smarujemy resztą masy, można posypać kakaem lub wiórkami czekoladowymi.
Smacz!
Na jaką blachę ?
OdpowiedzUsuń