poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Ciasto mascarpone z wiśniami


Ciasto mascarpone z wiśniami

Składniki na ciasto:
- 250 g margaryny
- 100g cukru
- szczypta soli
- 5 żółtek
- 5 białek
- 250g mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 100-150g wiórków czekoladowych

Masa serowa:
- 400g serka mascarpone
- 2 żółtka
- 75g cukru pudru
- 200g konfitury wiśniowej
- 400g wiśni (mogą być z kompotu, mrożone, z konfitury)

Wykonanie:
1. Ucieramy tłuszcz z cukrem i solą na puszystą masę. Dodajemy żółtka, miksując po każdym. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy delikatnie do masy. Następnie dodajemy wiórki czekoladowe i mieszamy. Ubijamy pianę z białek i ostrożnie mieszamy całość.
2. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto. Piec w temp 175 stopni ok 45-50 min. Po upieczeniu zostawić ciasto do ostygnięcia.
3. Masa serowa- mascarpone ucieramy z żółtkami i cukrem. Konfiturę lekko podgrzewamy, jeśli ma duże kawałki wiśni można ja zblendować.
4. Ciasto przekrawamy na 2 placki. Połową konfitury posmarować spód jednego placka. Na konfiturę wyłożyć mascarpone, na mascarpone położyć delikatnie wiśnie. Całość przykrywamy drugim krążkiem, smarujemy resztą masy, można posypać kakaem lub wiórkami czekoladowymi.

Smacz!



1 komentarz: