Kibinai to tradycyjna potrawa Karaimów, którzy w XIV wieku zostali sprowadzeni na Litwę z Krymu.
Karaimowie mają korzenie turecko-żydowskie. To tyle słowem wstępu historycznego :)
Składniki:
Ciasto:
- 500g mąki
- 225g margaryny
- 100g śmietany
- 3 jajka
- szczypta soli
Farsz:
- 500g mięsa mielonego
- rosół z połowy kostki
- sól, pieprz
- cebula
Wykonanie:
1. Zagniatamy ciasto- masło kroimy i dodajemy do mąki. Rękami ugniatamy masło, by połączyło się z mąką i powstała sypka masa- jak piasek Jeśli masa nie będzie sypka i będzie się kleić, można dodać jeszcze mąki.
2. Dodajemy sól, śmietanę, 2 całe jajka i jedno białko. Żółtko odkładamy do posmarowania. Formujemy ciasto na gładką kulę, która nie będzie się kleiła. Wkładamy ciasto na pół godziny do lodówki.
3. Farsz- cebulę kroimy w kostkę, dodajemy do surowego mięsa mielonego. Dodajemy przyprawy.
4. Ciasto wałkujemy, wykrawamy dość duże koła, wielkości ręki, upychamy farsz, formujemy pierożki i składamy je w tzn łańcuszek, aby się nie rozkleiły w piekarniku.
5. Smarujemy pierożki żółtkiem, i wstawiamy do piekarnika na ok 30-35min w 200C.
Najlepiej smakują z kubkiem czerwonego barszczyku :)
M. powiedział, że w skali od 1-5 pierożki są na 5. Więc albo są pyszne wg "francuskiego podniebienia" pana M., albo był poprostu mocno głodny :)
Smacz:)
Składniki:
Ciasto:
- 500g mąki
- 225g margaryny
- 100g śmietany
- 3 jajka
- szczypta soli
Farsz:
- 500g mięsa mielonego
- rosół z połowy kostki
- sól, pieprz
- cebula
Wykonanie:
1. Zagniatamy ciasto- masło kroimy i dodajemy do mąki. Rękami ugniatamy masło, by połączyło się z mąką i powstała sypka masa- jak piasek Jeśli masa nie będzie sypka i będzie się kleić, można dodać jeszcze mąki.
2. Dodajemy sól, śmietanę, 2 całe jajka i jedno białko. Żółtko odkładamy do posmarowania. Formujemy ciasto na gładką kulę, która nie będzie się kleiła. Wkładamy ciasto na pół godziny do lodówki.
3. Farsz- cebulę kroimy w kostkę, dodajemy do surowego mięsa mielonego. Dodajemy przyprawy.
4. Ciasto wałkujemy, wykrawamy dość duże koła, wielkości ręki, upychamy farsz, formujemy pierożki i składamy je w tzn łańcuszek, aby się nie rozkleiły w piekarniku.
5. Smarujemy pierożki żółtkiem, i wstawiamy do piekarnika na ok 30-35min w 200C.
Najlepiej smakują z kubkiem czerwonego barszczyku :)
M. powiedział, że w skali od 1-5 pierożki są na 5. Więc albo są pyszne wg "francuskiego podniebienia" pana M., albo był poprostu mocno głodny :)
Smacz:)
Ciasto:
Farsz:
Przed zapieczeniem:
Po upieczeniu :
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz