poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Zielone kopytka




Chyba za dużo deserowych wpisów robię. Dziś dla odmiany dodam przepis na obiad dla szpinakożerców.  

Kopytka. Całkiem prosta sprawa, ale trzeba na nią poświęcić trochę czasu. Najlepiej już rano obrać ziemniaki i ugotować, bo trzeba czekać aż całkowicie wystygnął.Do ziemniaków dodać szpinak, jajo, mąkę. Zagnieść, zagotować i zjeść!

Składniki:
- 1 kg obranych i ugotowanych ziemniaków
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- sól do smaku
- pół woreczka mrożonego szpinaku

Wykonanie:
1. Ziemniaki obrać, ugotować, przepuścić przez praskę, ostudzić i połączyć z rozmrożonym szpinakiem. Dodać mąkę pszenna i ziemniaczaną, wbić jajo i wszystko dokładnie połączyć.
2. Następnie formować wałeczki, oprószyć mąką i ciąć na ukos małe kopytka.
3. Wrzucać partiami na wrzącą , osoloną wodę- delikatnie przemieszać łyżką. Gotować od wypłynięcia na powierzchnię 2-4 min.

Podawać z cebulką lub skwarkami, lub z sosem. Ja podałam z sosem serowym z dodatkiem szpinaku.

SZPINAK SZPINAK SZZPIIIINAK!!

Smacz!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz