poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Czarny makaron ze szpinakiem i sosem z sera gorgonzola



Kto nie kocha szpinaku ani "smrodku" gorgonzoli, niech nie traci czasu na zagłębianie się w treść postu. Teraz zwracam się do wszystkich sprzymierzeńców zielonego - niechaj daje nam siłę jak Papayowi !  :)

Ale, ale....

 ...ten makaron nie jest zwyczajnym makaronem. To dla makaroniarzy niezła gratka! Albowiem rzadko się zdarza, aby makaron był czarny. Nie, nie, nie jest popsuty. Na niego po prostu "siknęła" ośmiornica :)


Makaron ze szpinakiem i sosem z sera gorgonzola

Składniki:
- oliwa 1 łyżka
- 2 ząbki czosnku
- drobno posiekana cebula
- świeży szpinak - 150-250 g
- masło - 1 łyżka
- śmietana ok 1/3 szklanki
- ser gorgonzola ok 150 g
- sól, pieprz
- makaron - ok. 200 g

Przygotowanie:
1. Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. W międzyczasie na patelni rozgrzać oliwę. Zeszklić cebulę razem z wyciśniętym czosnkiem.
3. Szpinak umyć, osuszyć i wrzucić na patelnię do cebuli i czosnku razem z masłem. Dusić aż szpinak zmięknie. Wlać śmietanę, wymieszać i podgotować. Dodać gorgonzolę i gotować do rozpuszczenia się sera. Sos doprawić solą i pieprzem.
4. Makaron polać sosem. Można dodać podsmażonego boczku do smaku wg uznania.

I czarny makaron zrobił się z zjadalny !!

 Smacz :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz